Vlaamse jeugdauteur
Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke
Dirk Bracke
Biografie

Dirk Bracke Dirk Bracke (4 juni 1953) volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en werd uiteindelijk postbode. Momenteel is hij voltijds schrijver.

Voor hij zijn eerste boek Steen schreef, had Dirk Bracke zijn schrijfkunst al uitgeprobeerd op een paar Vlaamse Filmpjes.
Met Blauw is bitter zette hij de toon voor zijn verdere werk waarin hij onverbloemd maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoestanden. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd. Dirk Bracke tussen zijn boeken

Voor hij met schrijven begint, doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rond het thema waarover hij wil schrijven. Zo had hij voor Het engelenhuis maandenlang gesprekken met geïnterneerde meisjes in de gesloten instelling De Zande in Beernem. Voor Black reed hij mee met politiepatrouilles door Brussel en kreeg hij een bijzondere inkijk in de wereld van de jeugdbendes. Dergelijke aanpak geeft zijn werk een journalistieke toets. De lezer steekt er in elk geval heel wat van op, ondanks het feit dat zijn verhalen zelf choquerend en keihard kunnen zijn. 
Critici beweren wel eens dat hij op sensatie uit is, maar zijn lezers vinden het prima. Bracke zorgt er wel voor dat elk verhaal - hoe hard en wreed ook - je uiteindelijk achterlaat met een positief gevoel.


Dirk Bracke is één van de populairste jeugdauteurs in Vlaanderen. Dirk Bracke signeert op de boekenbeurs  
In 16 jaar tijd verkocht hij al meer dan 300.000 exemplaren van zijn jeugdboeken. Bovendien werd zijn werk al vertaald naar het Deens, Duits, Spaans, Pools enz... Zijn nieuwe boeken komen steeds in de Top 10 terecht, hij is een veelgevraagd spreker in scholen en bibliotheken. En ook op de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen is het steevast aanschuiven voor een handtekening van Bracke. In februari 2010 verscheen 'Bo', de verfilming van 'Het engelenhuis'.


Bekroningen:
-1996: Prijs voor de Kinder-en Jeugdjury voor Een vlieg op de muur
-1998: Prijs voor de Kinder-en Jeugdjury voor Het uur nul
- 2001 : Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Stille lippen
- 2003: Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Straks doet het geen pijn meer
- 2003: Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Straks doet het geen pijn meer
- 2004 tweede Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Als de olifanten vechten
- 2005: nominatie kerntitels Jonge Jury 2006 voor Zij en haar
- 2006: nominatie Beste Boek (Kids Awards 2005) voor Henna op je huid
- 2006: nominatie kerntitels Jonge Jury 2007 voor Henna op je huid
- 2007: Bracke: nominatie Boekenleeuw voor Black
- 2008: nominatie Boekenleeuw voor Over tijd