Vlaamse jeugdauteur
Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke Dirk Bracke
Vuurmeisje
Cover Vuurmeisje
Uitgavejaar:
2004

De ijstijd, zo’n 60.000 jaar geleden, een woeste omgeving, gevaarlijke dieren. Dagelijks moeten levende wezens naar voedsel zoeken om te overleven. Het bestaan van de Neanderthalers is hard en meedogenloos. Steen, een jonge jager, leeft met vijfentwintig stamgenoten in een grot bij een riviertje. Hun onwrikbare wetten en gewoonten lijken voor ons wreed en gruwelijk, maar ze zijn voor hen bittere noodzaak in de strijd om te overleven. Ook Steen vecht voor zijn bestaan, maar toch is bij hem al iets van een nieuwe mens voelbaar.

Steen is een jonge jager wanneer het verhaal begint. Hij hoort niet langer bij de groep vrouwen en jongeren die altijd op zoek moeten gaan naar voedsel. Samen met Beer en Eenarm gaat hij op jacht. Dat betekent dat er een zware taak rust op de schouders van Steen: er moet eten komen. Steen, Beer en Eenarm horen vreemde geluiden tijdens de jacht: geen dierengeluiden, maar stemmen! Steen ziet plotseling een meisje verderop zitten. Ze maakt vuur…

Beer besluit dat ze de indringers moeten verjagen. Steen vreest voor het leven van het meisje. Hij vertelt dat hij haar wil houden. Ze kan vuur maken en Steen wil het leren. Wanneer het meisje vlucht, zet hij dan ook de achtervolging in. Even later komen ze terug op de plek waar het vroegere kamp stond. Velen zijn gedood door de groep van Steen.

Steen besluit het vuurmeisje mee te nemen naar de grot. Ze verstaan elkaar niet, maar langzamerhand groeien ze dichter tot elkaar en begrijpen ze elkaar zonder woorden.
Het jagen gaat door en Steen wordt steeds meer een echte jager. Ook wordt hij meer gewaardeerd door de oudere groepsleden omdat hij voor eten zorgt. Boomklimmer echter is het er niet mee eens dat Steen telkens als eerste een stuk vlees mag uitkiezen. Hij is jaloers en wil kost wat kost voorkomen dat Steen de volgende leider wordt…

Dirk Bracke keert 60.000 jaar terug in de tijd en herontdekt de meedogenloos harde overlevingsstrijd van onze menselijke voorgangers, de Neanderthalers. De ontluikende liefde tussen Steen en Vuurmeisje laat ons al iets zien van de nieuwe mens. Een spannende, interessante en romantische zoektocht naar onze roots. Vuurmeisje is een herwerkte uitgave van Steen, met medewerking van het Provinciaal Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Bestel het boek hier!